Het mondiale aanbod van opium is afgelopen jaar fors toegenomen, terwijl er juist minder cocaïne beschikbaar is.
De grootste producent van opium, Afghanistan, heeft vorige jaar een derde meer opium verbouwd. Er is in 2013 dan ook meer heroïne geproduceerd, schrijft het misdaad- en drugsagentschap van de Verenigde Naties Unodc donderdag in een rapport.
Afghanistan neemt zo’n 80 procent van de opiumproductie in de wereld voor zijn rekening.
Cocaïne: minder aanbod
Cocaïne is de afgelopen jaren juist minder voorhanden, omdat er minder van wordt geproduceerd. Toch blijft het gebruik in de Verenigde Staten hoog. In Afrika neemt het gebruik van coke toe, omdat het continent meer wordt gebruikt als doorvoerhaven. Ook in Zuid-Amerika wordt meer gebruikt.
Cannabis lijkt wereldwijd minder in trek, maar er zijn wel meer mensen die hulp hebben gezocht voor problemen door cannabisgebruik. Er zijn de afgelopen jaren twee keer zo veel drugslabs opgerold waar de synthetische drug metamfetamine (‘crystal meth’) werd gemaakt.
Intussen verschijnen er steeds meer nieuwe synthetische drugs die nog niet als verboden zijn bestempeld. Dat zijn er inmiddels meer dan 2000, schrijft de Unodc.
Drugsgebruik stabiel
Drugsgebruik blijft wereldwijd op hetzelfde niveau als voorgaande jaren: 5 procent van de mensen tussen de 15 en 64 heeft in 2012 (wel eens) drugs gebruikt. Ongeveer 1 op de 200 volwassenen was een zware gebruiker.
Er stierven in 2012 zo'n 200.000 mensen aan de gevolgen van drugsgebruik. Een jaar eerder waren dat er nog 211.000.
Bij het rapport zit ook een interactieve kaart met data over drugsgebruik per land. Hoewel de data vaak vijf tot zes jaar oud zijn, valt hieruit voor Nederland uit op te maken dat bijvoorbeeld het cannabis-gebruik relatief hoog is, terwijl bijvoorbeeld cocaïne en ecstacy op een vergelijkbaar niveau zitten.
(cijfers geven het drugsgebruik weer, als percentage van de bevolking tussen de 15-64 jaar: zie hier voor de interactieve kaart). Klik op plaatje voor uitvergroting.
Bron: ANP/Z24
Lees ook
Legaliseer wiet: goed voor ondernemers en de schatkist
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl